Internationale vrouwendag krijgt ieder jaar weer veel aandacht, en terecht! Maar niet iedereen weet wat Internationale Vrouwendag is en hoe Internationale Vrouwendag eigenlijk is ontstaan.
Wat is Internationale Vrouwendag?
Het ontstaan van deze dag gaat terug naar de 19e eeuw. In 1911 was de allereerste Internationale vrouwendag. In het begin was de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, het doel. Tegenwoordig wordt internationale vrouwendag vaak georganiseerd rond een speciaal thema zoals ‘tegen geweld’ of ‘gelijke behandeling’.
Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. Op deze dag staan we stil bij de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Dat mannen een hoger salaris hebben dan vrouwen, is nog steeds vaak de regel in plaats van de uitzondering. Mannen werken vaak fulltime en buiten de deur. Vrouwen werken vaker parttime, zorgen voor het huishouden en voor de kinderen. Hierdoor is het voor sommige vrouwen lastiger om economisch zelfstandig te zijn. In veel landen waar er nog steeds getreden wordt voor de rechten van de vrouw is dit verschil natuurlijk nog vele malen groter. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de vrouwen in de maatschappij en het belang daarvan en daar kunnen veel mensen nog iets van leren! Gelijke rechten moeten er zijn, voor iedereen!
Hoe is Internationale Vrouwendag ontstaan?
Op de achtste dag van maart vieren vrouwen over de hele wereld al sinds 1911 de Internationale Vrouwendag. Deze datum is gekozen, omdat de eerste staking van vrouwen plaatsvond op 8 maart 1908. Vrouwen in New York stonden op tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, het begin van de emancipatie van de vrouw. Clara Zetkin droeg in 1910 op de Internationale Vrouwenconferentie aan 8 maart om te dopen tot Internationale Vrouwendag. Negen jaar na de vrouwenstaking in New York kwamen ook vrouwen in Sint-Petersburg op voor betere omstandigheden in de textielindustrie. Deze revolutionaire beweging droeg bij aan de benoeming van acht maart als Internationale Vrouwendag door het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921. De status van deze dag kwam echter moeizaam op, totdat het feminisme in de jaren zestig opnieuw groot werd. De Internationale Vrouwendag staat sindsdien in het teken van solidariteit onder vrouwen, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbetering van de levens van meisjes en vrouwen over de hele wereld. Over de hele wereld wordt de Internationale Vrouwendag gevierd, vaak met demonstraties en conferenties waarbij vrouwen vanuit verschillende landen en culturen samenkomen.
Waarom is Internationale Vrouwendag nog steeds nodig?
Als de emancipatie van vrouwen op dit tempo doorgaat duurt het nog 88 jaar (!) tot gendergelijkheid in Nederland is bereikt. Op Internationale Vrouwendag, staan we stil bij de stand van zaken. We blikken terug op recente gebeurtenissen en maken de balans op. We laten zien hoe belangrijk het is om je uit te blijven spreken en in te blijven zetten voor meer gendergelijkheid. We moeten aan de slag!
Wat zijn de stand van zaken?
Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 28e plaats.
Bijna de helft van de vrouwen in Nederland (44 procent) is financieel afhankelijk van een partner of de overheid.
Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (huishouden, kinderen, mantelzorg) als mannen (26 versus 17 uur per week).
Gemiddeld verdienen vrouwen per uur 13 procent minder dan mannen.
4 op de 10 vrouwen gaat minder werken bij de geboorte van een kind, terwijl maar 1 op de 10 mannen hetzelfde doet.
Vrouwen leven langer dan mannen, maar brengen gemiddeld 18 jaar door in slechte gezondheid. Voor mannen is dit gemiddeld 15 jaar.
Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is. In 6 van de 10 gevallen van femicide is de vermoedelijke dader haar (ex-)partner.
Transgender personen in Nederland komen vaak terecht op lange wachtlijsten als ze in transitie willen. Soms is de wachttijd meer dan drie jaar. Dit leidt in veel gevallen tot ernstige psychische problemen.
In de top-10 meest gevraagde talkshowgasten staat 1 vrouw.
27 procent van de deskundigen (bijvoorbeeld wetenschappers, woordvoerders of experts) in nieuws- en actualiteitenprogramma’s is vrouw.
Ongeveer 13 procent van de collectiestukken in Nederlandse museumzalen is door een vrouw gemaakt.
Bron: Womeninc.nl
Comments