top of page
  • Foto van schrijverHanneke

Zijn we met z’n alle niet een beetje van “de oude generatie”?

De tempratuur hoeft maar een beetje te stijgen of de kledingkeuze van leerlingen wordt direct weer op tafel gegooid. Nu het al weken bloedheet is (zowel in als buiten het schoolgebouw) laaien de discussies weer verder op in het hele land, moeten we leerlingen beperken in wat ze aan hebben of is het juist het middel om je eigen identiteit vorm te geven?



Voor mij is het ieder jaar weer lastig. Van de ene kant zit ik er niet op te wachten om de halve dag tegen het ondergoed van de leerlingen aan te kijken (van zowel jongens als meiden heb ik daar geen behoefte aan) en dat is in de praktijk wel wat er vaak gebeurd. Meiden die de topjes zo laag trekken dat je zicht hebt op de halve BH, jongens die de broek altijd al laag hebben maar nu geen enorme hoodie er over of broekjes die zo kort zijn dat (als ze een gewone onderbroek aan hebben) deze er nog wel eens onderuit wil komen.

Vaak zie ik dat in de media het argument wordt gebruikt dat andere mensen/ leerlingen erdoor afgeleid worden en dat argument vind ik lastig.


Leerlingen worden ook afgeleid van iedere vlieg die het lokaal in komt maar laten we aub niet meteen de hele biodiversiteit om zeep gaan helpen. Het argument dat (mannelijke) collega’s beschermd moeten worden is heel gevaarlijk. Voor je het weet worden deze collega’s beschuldigd dat ze op die jonge meiden vallen, zich niet meer kunnen concentreren als de meiden zich te bloot hebben gekleed etc.


Toch vind ik wel dat ze beschermd moeten worden. Voor je het weet kijk je net te lang in een bepaalde richting en wordt je beschuldigd van iets, dat helemaal niets was.

Van de andere kant roep ik tijdens SRV (seksuele en relationele vorming) altijd dat je met kleding geen verkeerd gedrag uitlokt. Dus als je rokje te kort, of je truitje te diep is uitgesneden, mag dat geen reden zijn om aan iemand te zitten. Al loop je naakt over straat, dan heeft nog steeds niemand aan je te zitten. Ze mogen wel kijken, waarschijnlijk zal je ook wat opmerkingen krijgen maar aan je zitten... mag dan alleen de politie (omdat je opgepakt wordt voor het schenden van de openbare orde).


Ik vind het ook lastig dat vaak de meiden met grote borsten eerder worden aangesproken op kleding dan meiden die nog niets hebben. Of dat de transmeid wel een open topje mag hebben “omdat ze toch geen borsten heeft” maar de cisgender die nog niets heeft er wel op aangesproken zou worden als ze hetzelfde topje aan zou hebben. Naast dat het feit is dat de mode vooral korte topjes en hotpants is. Als ze aan de fatsoensnormen van sommige collega’s willen voldoen kunnen ze alleen nog maar in dezelfde winkel als hun oma terecht.


Ieder jaar komt er wel weer een school in de media die korte truitjes of korte rokjes heeft verboden. Ieder jaar komt dezelfde discussie met dezelfde argumenten weer naar boven maar het is niet zo zwart wit.

Voor mij, als SRV en biologiedocent is het makkelijk om leerlingen aan te spreken. Vaak nog met een beetje humor er bij en ik kan het gesprek aangaan. Voor mijn mannelijke collega’s is dit echt een no-go en dat is jammer. Ook over dit onderwerp zou namelijk het gesprek aangaan het beste zijn. Wat wil je (op school) uitstralen? Zou je dit ook aandoen als je in een van de beroepen werkt waar we je voor opleiden?


Welk ander, geschikt, alternatief zou er zijn en zijn we met z’n alle niet een beetje van “de oude generatie”? Ieder jaar komt het weer op het programma en iedere herfst wordt het weer de kast ingeschoven zonder hier een eenduidig beleid over te maken. Komend schooljaar heb ik zelf als doel om het juist in de herfst op het programma te zetten.

Hoe denken leerlingen hier zelf eigenlijk over en welke ideeën hebben ze zelf over dit onderwerp? Hopelijk krijgen wij als school er dan een duidelijk idee over.


Voor er weer een mediagolf en een boel negatieve aandacht aan vooraf moet gaan.

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page